top of page
Keresés
  • Szerző képemayermzsofia

Fischer Eszter: Modern mostohák – A páromnak gyereke van

Könyvajánló //


Miről szól?

Ez a mű, nem használ szaknyelvet, mindenki számára érhető a nyelvezete, és ez csodás, mert könnyen olvasható, befogadható! A könyv a mozaikcsaládok rendszerét mutatja be, rengeteg példát hoz. Különböző rövid esettanulmányokat mutat be, melyeket elemez, szemlélteti, hogy a mozaikcsalád résztvevői hogyan érzik magukat egy-egy szituációban, mindenki szempontjából. Amikor a családtag benne él ebben a sajátos rendszerben, nem biztos, hogy látja objektíven a saját helyzetét. Nem tudja mérlegelni, hogy az, amibe „be van vondóva” az hogyan hat arra, akivel szemben éppen düht vagy haragot érez. Nagy hangsúlyt kap a könyvben, hogy ez egy új életforma. Nem „normális” család, semmit nem szabad eröltetni és siettetni. A határvonalakat mindenkinek meg kell húznia. Egy mostohaszülőnek el kell fogadnia, hogy akinek ő „csak” a mostohaszülője, ott a vérszeritni szülőnek kell mindig a nevelést végeznie. Semmi esetre sem szabad erőnfelül működtetni/akarni ezt a családi rendszert, hanem szép lassú fokozatokkal kell felépíteni. Türelmesnek kell lennie mindenkinek. Például, ha maga a gyermek még nincs túl a saját szülei válásán, akkor ezt is észre kell venni. Az elutasítása nem az új mostohának szól, hanem a régi életének végét nem dolgozta még fel. Minden mostohának egy örök igazság, hogy annyit kell beletenni, amennyiért nem vár viszonzást. Rengeteg élet van, rengeteg tapasztalással, problémával. Ez a könyv nem „rózsaszín” és nem a pozitív történeteket mutatja be, hanem a felmerülő nehézségeket helyezi más megvilágításba. Nagyon fontos a partner szerepe, az ő hozzáállása. (Azt is kimondja, hogyha nem megy, mert a partner ugyan nagyon meggyőző, mint férfi vagy nő, de a „hozott” gyerekekkel való konfliktusokat nem lehet megoldani, akkor bizony el kell engedni a helyzetet, a kapcsolatot.)

A könyv rengeteg „AHA” élményt ad. Olyan dolgok vannak feketén-fehéren leírva, amit a bevonódástól nem láthat az érintett elég tisztán a saját családjában. Bizonyos dolgok megerősítést kaphatnak, hogy „igen, ezek a problémák valósak, és máshol is léteznek”. Kívülállóként tényleg „könnyebb”. Eszközöket nem ad, de rávilágítások vannak benne. Nagyon tanulságos bizonyos helyezeteket megnézni, hogyan gondolunk rá vissza, vagy időutazni és felülemelkedni, megnézni, hogy mi az, amire öt év múlva már talán emlékezni sem fogunk.



Miért ajánlom?

A könyv több jól érhető fejezetre van osztva, a fejezetek címei alatt egy-egy mondatban ismeretetem, hogy körülbelül miről szól.


1. Előszó a második kiadáshoz

Ez arról szól, hogy ebben több történet van, kiegészítve az előző könyvet az író közben szerezett tapasztalatival.

2. Előszó

3. A patchwork-család

Mit is értünk ez alatt a fogalom alatt és miként jön létre.

4. A szerelmes szülő

Van az a fázis minden kapcsolat elején, amikor esetleg „nem látjuk a fától az erdőt”…

5. Mozaikcsalád-alapítás

Hogyan jön létre, kik a szereplői, hogyan kell a kialakításra tudatosan odafigyelni.

6. Életkori sajátosságok

Egy fürdetést igénylő 3 éveshez és egy 16 éves kamaszhoz másképp kell hozzáállni…

7. Az én gyerekem és a te gyereked

Talán ez a legkiegyensúlyozottabb helyzet, ha mindenki hoz egy gyermeket, bár közel sem ez a könnyebb helyzet, főleg, ha közös gyermek is születik.

8. Az előd

Mekkora teret engedünk az előző patnernek, hol van az egészséges határ.

9. A mi gyerekünk

Amikor bővül a család… ezt ki hogyan fogadja, hogyan lehet a meglévő gyereke(ke)t sérülésmentesen intergálni ebbe az új helyzetbe.

10. Kultúrák ütközése

„Ahány ház, annyi szokás” mintájára „Ahány család, annyi szokás.” Hogyan lehet akár vallási különbségeket áthidalni, nevelésbeli különbségeknél kompromisszumra jutni.

11. A pénz

Hogyan támogassuk a már meglévő gyermek életét, tartásdíj, az új közös gyermek finanszírozása.

12. A mozaikcsalád kapcsolatai

Hogyan lehet vagy kell ezt az egészet egy masszává gyúrni. Ha nagy különbségek vannak, akkor kell-e ezt eröltetni.

13. Évek, évtizedek múlva

Mi van abban az esetben, ha az édesszülő meghal és a mostohával nem tartják a kapcsolatot az édesszülő gyermekei.

14. Zárszó

Türelem, az idő mindent megold.


Érthető, hétköznapi, nincsenek benne érthetetlen szakmai kifejezések vagy idegenszavak. Mindenkinek ajánlom, aki mozaikcsaládban él vagy élt, aki családokkal foglalkozik, vagy aki válás után új családot szeretne alapítani. Elsősorban azoknak, akiknél már van „gyerek”. (Ahol egyik félnél sincs gyermek, ott az előző házzaságot minden különösebb dolog nélkül el lehet engedni, és ebben az esetben nincs is szó mozaikcsaládról.) Mozaikcsaládról akkor beszélünk, ha legalább az egyik félnek van egy előző kapcsolatból született gyermeke. Persze azoknak is ajánlom, akik bármilyen segítő területen dolgoznak. Bár én azt gondolom, hogy ez irányú tapasztalat nélkül nagy szakmaiságot igényel egy patchwork család működésének megértése, így érdemes a további mozaikcsládokról szóló könyveket is tanulmányozni. Ez egy nagyon új felállás a világban, de sajnos a magas válási számok eredményeként rengeteg ilyen új felállású család van már, ahol a gyermekeknek szinte ez már természetes. Sajnos. A tendenicák szerint egyre több lesz. Azt is érdemes azonban látni, hogy egy ilyen típusú családban mennyi új tapasztalás lehetősége áll fenn, mennyi új személyiség megismerésére van lehtőség. Én úgy gondolom, hogy aki az életének egy korábbi veszteségét át tudja fordítani, az tud meríteni az új élethelyzetből, nyitottnak kell lenni az új családtagok felé, így annyival színesebb egyéniség lehet, kifejezetten jót tesz a fejlődésnek a sokszínűség.


A könyv:

Két kiadása létezik, egy régebbi és egy újabb. Én az újabbat olvastam, aminek ez a borítója:


79 megtekintés0 hozzászólás
bottom of page